
Ingrediënten
- 7 el arachide- of druivenpitolie
- 1 grote ui, fijngesneden
- 4 tenen knoflook, geperst
- 1 el geraspte verse gemberwortel
- 2 blaadjes jeruk purut (Limoen blad), fijngesneden*
- 1 stengel sereh* [citroenqras], alleen het witte deel, heel fijn gesneden
- 3 el rode currypasta
- ± 650 g zoete aardappels, geschild, in blokjes
- ± 500 g wortelen, geschrapt, in stukjes
- 1 Iiter kippen- of groentebouillon
- 15 g korianderblad + extra om te garneren
- sap van 1 Limoen
- 270 mI kokosmelk (blik)
- 1 el vissaus
- 1/2 tl donkerbruine basterdsuiker
- chilipeperringetjes, om te garneren
- kokosvlokken, droog geroosterd, om te garneren
ZO MAAK JE HET
Verhit 2 el van de olie in een grote steelpan met dikke bodem op matig vuur. Bak de ui hierin al omscheppend ± 3 min. Voeg de knoflook, gember, limoenblaadjes en het citroengras toe en bak al omscheppend ± 2 min. tot de aroma's vrijkomen. Voeg de currypasta toe en bak ± 1 min. al omscheppend tot de aroma's vrijkomen. Voeg de zoete aardappels en wortels toe, schep om, schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook ze in ± 30 min. zachtjes gaar. Pureer de soep. Pureer intussen in de keukenmachine de koriander met de resterende 4 el olie en de helft van het limoensap. Breng op smaak met peper en zout en schep in een kom. Voeg de kokosmelk, vissaus, suiker en de rest van het Limoensap toe aan de soep. Laat al roerend 2-3 min. doorwarmen op laag vuur en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de soep in kommen, lepel de korianderolie erover en bestrooi met chilipeper, kokosvlokken en korianderblad.
Notities
* Djeruk purut is te koop bij de toko.